onsdag 9 oktober 2013

Skoljournalistik

Att skriva är en sak. Det kan vara nog så härligt. Att bli publicerad och därmed också läst är ännu härligare. Eller möjligen läskigare. Hur som helst blir det mera på riktigt. Därför skapade vi på Bergvretenskolan en webbtidning för snart tre år sedan under en period av Elevens val. På det första redaktionsmötet röstades namnet Bergvreten News fram.
Ta gärna en titt på Bergvreten News

Efter att i många år jobbat med skoltidning på papper där vi jobbat med både text och layout ville vi att elevernas texter skulle bli lästa av flera och bestämde oss för att bli digitala. Vi använder ett publiceringsverktyg som är så enkelt att använda att alla elever kan vara delaktiga i redaktionsarbetet och vi kan släppa layouten och koncentrera oss på texternas form och innehåll.

Bergvreten News har varit ett återkommande alternativ under Elevens val och även i den ordinarie undervisningen. Mest i svenska får väl erkännas, men även i andra ämnen där eleverna har kunnat presentera arbeten i SO och NO i artikelform. En frågespalt med frågor och svar om kärlek, relationer och sex blev till i samarbete med biologin häromsistens.

Det finns faktiskt hur mycket skolnyheter som helst att skriva om. Getingar i idrottshallen, ny rektor, datorbrist och skolframgångar i orientering. Och när det man skriver om verkligen publiceras blir det relevant att tala om upphovsrätt, källkritik och pressetiska regler. Och för den delen om stavning och grammatik också då trovärdigheten sjunker om någon får sitt namn felstavat och så vidare. För varje bildpublicering av minderåriga elever kräver vi målsmans skriftliga godkännande.

Nu under tidningsveckan jobbar vi dessutom med den lokala dagstidningen - Enköpings-Posten. På www.mediekompass.se finns hur många lektionsförslag som helst, kopplade till Lgr11 i flera ämnen.

På fredag kommer Enköpings-Postens chefredaktör till skolan för att hålla presskonferens för våra sjuor som varje dag läser tidningen och förbereder frågor till honom. De har redan hittat korrekturfel och annat som de ifrågasätter i tidningen men undrar också hur man blir journalist och vad man gör om det inte finns något att skriva om i tidningen. På fredag får vi höra vad han svarar.






onsdag 18 september 2013

Högläsning är härligt

En av mina nya sjundeklassare räckte upp handen och frågade.
- Min pappa undrar varför du läser högt för oss. Vi går ju ändå i sjuan och kan läsa själva.

Jag och resten av klassen gav honom massor av argument för högläsning på högstadiet.
Att det är så skönt att lyssna tillsammans, att vi får en gemensam upplevelse, att det ibland blir mer levande när texten förmedlas av en röst och att eleverna läser böcker som de aldrig skulle ha valt själva genom att bara titta på omslaget eller läsa baksidestexten.

Som lärare kunde jag också fylla på med förklaringar om hur väl högläsning lämpar sig för arbete med läsförståelse och lässtrategier, hur vi kan diskutera tillsammans det vi läser, ställa frågor till texten och varandra, förklara ord och dela tankar som läsningen väcker. Att det ibland är bästa sättet att få klasser lugna och koncentrerade är heller inget att sticka under stol med.

Jag brukar läsa högt i alla klasser. Ibland med tända ljus och kuraskymningstämning, men oftast bara rakt upp och ner. Nästan varje lektion.

Alla böcker lämpar sig förstås inte riktigt lika bra för högläsning. Fatta eld av Suzanne Collins, som en elev önskade efter att vi sett filmen Hungerspelen tillsammans, blev aldrig riktigt bra som högläsning. Att följa protagonisten Katniss tankar blev ibland lite för abstrakt. Men skulle säkert ha kunnat fungera i en annan grupp.

Just nu läser jag Klassresan av Moni Nilsson Brännström i två sjuor. Den berättar om en klassresa ur olika elevers perspektiv och utifrån varje karaktär finns massor att diskutera. Vissa kapitel blir det lite fnittrigt och pinsamt, tycker eleverna. Men hellre det än inga reaktioner alls.

Under Nordiska Biblioteksveckan, med start måndagen den 11 november 2013, läses det både högt och lågt. I år är temat Vinter i Norden och det finns material att hämta på http://www.bibliotek.org/.

Andra tips för högläsning på högstadiet:

Romaner:
Alex Dogboy av Monica Zak
Johan och Peter av Ewa Vikander (den läste jag tillsammans med en kollega, en läste kapitlen om Peter, den andra kapitlen om Johan, för lite mer omväxling och dynamik)
Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren (lite svårt med många huvudpersoner)
Sötaste Klara av Sara French - spännande om nätgrooming

Noveller:
Granen av Tove Jansson
Det osynliga barnet av Tove Jansson
Pälsen av Hjalmar Söderberg