onsdag 2 april 2014

Barbro Westlund och bilderböcker med mera

I förmiddags hade jag förmånen att lyssna till Barbro Westlund, lektor och lärarutbildare vid institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet. Det var första gången jag hörde henne lajv efter att ha sett ett par föredrag och intervjuer med henne på nätet och läst hennes bok Att undervisa i läsförståelse och avhandling Att bedöma läsförståelse (se tidigare inlägg). Och det var mycket givande. Kände mig fullproppad av ny kunskap och inspiration efteråt.

Det jag framförallt fastnade för var hur betydelsefull en lärare är för sina elever Det finns inte ett enda test som kan bedöma elevers läsförståelse, som är en komplex förmåga. En skicklig lärare är det bästa bedömningsverktyget. Därför måste lärarens status höjas.

Läraren har också stor betydelse när det gäller att välja texter till sina elever och sin undervisning. Vilka texter väcker frågor? Westlund själv är förtjust i HC Andersens berättelser och lät oss i publikenlyssna och ställa frågor till den korta sagan Prinsessan på ärten som visade sig rymma oanade mängder av frågor om livet och samhället.

Jag tog också med mig inspiration till att oftare använda mig av bilder och bilderböcker i svenskundervisningen på högstadiet. Westlund berättade hur man kan använda bilderböcker för att väcka ett samhällsengagemang. Det finns goda möjligheter att diskutera övergivna barn eller utsatta barn vilka är rikligt förekommande i litteraturen. Och det behöver inte på något sätt vara fel att använda bilderböcker på högstadiet som sagt.

Ett tips att använda för äldre barn är boken Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund.
Korta texter och uttrycksfulla bilder som lämpar sig ypperligt för tolkningar och diskussioner. Flickan med svavelstickorna är också en guldgruva. Inte minst i den illustrerade utgåvan av Jerry Pinkney. Jagger, Jagger av Frida Nilsson är ett annat tips. Kanske mer för mellanstadiet.

Ytterligare en tanke som bet sig fast efter föreläsningen då Westlund berättade om sina intervjuer med kanadensiska lärare och elever: Kanadensiska barn är vana att bli tillfrågade hur de tänker. Det är en tanke att ta med sig till min egen undervisning. Att lite oftare ställa frågan hur tänker du.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar