torsdag 28 augusti 2014

Galna bilder gav kloka diskussioner

Niklas Forslund, chef för barn och unga
på Upplevelseförvaltningen ledde workshop i film. 
Vissa dagar blir en inte tröttare av att arbeta utan känner sig istället påfylld och pigg. Idag var en sådan. Tillsammans med kommunens elevkulturombud deltog jag i en filmworkshop på Ungdomens hus i Enköping. Vi tittade på filmer gjorda av filmkollektivet Crazy pictures och diskuterade hur dessa kan användas i undervisningen. Elevkulturombuden hade hur många ideer som helst och diskussionerna rörde allt ifrån hur högt ett träd är till hur man berättar för klassen att man är bög. Och som en av eleverna sa:
"De här filmerna talar inte om hur det är. Man måste tänka själv".






Kolla gärna in klippen:
Poesi för fiskar - miljön
Poesi för fiskar - nakenlekar
Poesi för fiskar - negerboll




tisdag 26 augusti 2014

Vad är egentligen svenska?

 Det är väl läsa och skriva va?
Och läsförståelse...läsa text och svara på frågor.
Mina nya sjuor spånar om vad ämnet svenska går ut på. De skriver ner sina tankar på små gula klisterlappar som sedan hamnar på tavlan. Efter ett försök att sortera och strukturera visar det sig att flest lappar hamnar vid läsa och skriva, en hel hög under språkets struktur och endast ett fåtal vid tala eller söka information.
Jag hoppas att vi lyckas bredda bilden av svenskämnet allt eftersom.

söndag 24 augusti 2014

Här ligger jag och blöder


"Klockan var kvart i ett torsdagen den tolfte april, dagen före den internationellt inbillade otursdagen, och jag hade just sågat av den yttersta toppen av min vänstertumme med en elektrisk sticksåg".

Så börjar romanen Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld. Vilken fantastisk inledning! Redan i första meningen presenteras både rå humor och djupaste tragik. Precis som i resten av boken som får mig att både skratta och gråta.

Jag gillar den här boken jättemycket. Den fick Augustpriset 2010 och jag hade den liggande hemma efter att ha köpt den på rea häromsistens. Men jag läste den inte förrän nu då jag fick höra att författaren kommer till Enköping i november för att träffa våra åttor och nior.

Så, i morgon ska jag introducera den som högläsningsbok i en nia. Tänkte att eleverna skulle få förutspå vad boken handlar om utifrån titel, omslag och baksidestext. Och så naturligtvis fundera över vad som händer efter den inledande meningen.

En och annan kommer säkert att säga att "det är väl en typisk ungdomsbok, någon tjej som har problem hemma eller med kompisar". Och ja, den handlar om emo-tjejen Maja vars mamma försvinner. Vars mamma egentligen aldrig varit riktigt närvarande i hennes liv och vars mamma får en diagnos som stjälper omkull hela Majas tillvaro. Ungdomsbok lika med problem, visst är det så. Men Jägerfeld skriver så galghumoristiskt och rappt och roligt att det aldrig blir riktigt eländeseländigt. Jag lärde mig mycket av Maja.

Det ska bli intressant att höra hur eleverna tänker.



fredag 22 augusti 2014

Sagoberättande i idéträdgårdarna

- Åh, där är ju Dorothys röda skor, ropar en av eleverna i åttan och pekar. Och där är ju tornadon!
Hen är tillsammans med sin klass på besök i Enköpings idéträdgårdar, skapade utifrån olika sagor och berättelser av trädgårdsmästarelever. Förutom Trollkarlen från Oz kan besökarna kliva in i små trädgårdar inspirerade av Tusen och en natt, Törnrosa, Robin Hood och John Bauers sagovärld. Eleverna är här för att få en första uppfattning om vad sagorna/berättelserna går ut på.
- Det här ser ju ut som i Aladdin, utbrister någon förvånat. Men jag trodde att det var Tusen och en natt.

När eleven sedan börjar söka information om de olika sagorna går det upp ett ljus. Aha, Aladdin är en av sagorna i Tusen och en natt som är en hel sagosamling.

Eleverna har fyllt i en VÖL-tabell för att kartlägga vad de redan vet (V), vad de önskar veta (Ö) och såsmåningom ska mer och mer information fyllas i spalten för vad de har lärt sig (L).

Efter besöket i trädgårdarna tar vi en tur till kommunbiblioteket. Det är svårt tycker eleverna. De hittar ju ingenting. Här finns en del övrigt att önska från deras svensklärare. Vi har helt enkelt tränat för lite informationssökning i andra källor än digitala. Att slå upp Baum i ett uppslagsverk är ingen självklarhet alls. Okej, något att jobba med. Nästa steg är att sätta samman ett manus, men en del sagoberättande eller dramatisering och en del information om författaren och verket. 

Vi har nämligen ett uppdrag. Om två veckor har vi lovat 70 stycken förstaklassare att de ska få lyssna på sagor förmedlade av åttorna på plats i idéträdgårdarna längs Enköpingsån.

Vill du veta mer hur vi jobbar bifogar jag en pedagogisk planering.


Sagor i idéträdgårdarna


Längs Enköpingsån ligger fem idéträdgårdar som är inspirerade av olika sagor eller författare/illustratörer.

Dessa trädgårdar kommer vi att som utgångspunkt för att träna på olika förmågor i svenska. Varje grupp kommer att få varsin saga att söka information om och sätta sig in i under några lektioner i skolan. Därefter kommer ni att träna på att berätta sagan eller kanske dramatisera den.
 
På plats i trädgårdarna kommer ni sedan att presentera er saga och er författare/illustratör för yngre elever.


Varför ska vi arbeta med det här?

I svenskan ska du möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen. Du ska också få förutsättningar att utveckla ditt tal och skriftspråk så att du får tilltro till din språkförmåga och kan uttrycka dig i olika sammanhang och för skilda syften.

Det här kommer du att få undervisning om..

• Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare.
  • Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Sagan som texttyp.

• Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

 

Det här ska du lära dig.

Genom att arbeta med detta kan du utveckla din förmåga att:

· formulera dig och kommunicera i tal och skrift,

· anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

· söka information från olika källor och värdera dessa.

 
Så här kommer dina kunskaper att bedömas.

Varje grupp lämnar in ett skriftligt manus med källhänvisningar.

Du presenterar din saga/författare vid besöket i trädgården.

Var och en lämnar också in en reflektion efter framförandet.
 

 




söndag 17 augusti 2014

Kändisanagram

Ord är det roligaste som finns. Det tänkte jag försöka förmedla imorgon när eleverna kommer. Förutom att välkomna, dela ut schema och värdegrunda i grupper planerar jag att låta dem klura på några anagram, det vill säga omkastade bokstäver som ska bilda existerande ord. I det här fallet kändisar. Pröva själv! Vilka kända personer döljer sig bakom följande anagram?

Stine J. Rubbie
Mia-Zarah von Clibit
Karl Duntrampe
Kjelle Flixberg
Carlie Weld
Cia Ivi