söndag 26 oktober 2014

Samarbetet fortsätter mellan Bålsta och Enköping

Efter att Bergvreten News redaktion besökte Gransäterskolan i Bålsta för ett par veckor sedan, var det nu dags för Bergvretens elever att ställa upp på intervjuer och visa sin skola.
Sju elever och två lärare från Gransäterskolan besökte Bergvreten onsdagen före höstlovet.


- Vilka är det som kommer? Och när kommer de?
Eleverna på Bergvreten hade många frågor innan Bålstaeleverna kom. Men när sedan de sju eleverna med sina två lärare Sanna och Emma väl var på plats blev de lite blyga.

Klass 9B fick agera värdar och visa besökarna runt på skolan och dessutom svara på frågor om skolmaten, mobbning, datorer och läxor med mera. Dessutom intervjuade Gransätereleverna kuratorn och några av lärarna och antecknade intryck från miljöer och stämningar.

Detta ska sedan resultera i nyhetsartiklar och reportage i den skoltidning som niorna på Gransäterskolan i Bålsta jobbar med. Vi ser fram emot att läsa artiklarna och hoppas på fortsatt samarbete framöver.
 
 


onsdag 22 oktober 2014

Vänd på steken - låt eleverna fråga

Det är lätt att hamna i frågeträsket som lärare och dränka sina elever i de frågor som man själv tycker är relevanta, istället för att göra tvärtom, dvs låta eleverna formulera frågorna. 
Så mycket mer effektivt. Så mycket roligare. Och så enkelt.

Att göra en VÖL-tabell är ett av de listigaste sätten att aktivera elevernas förkunskaper och dessutom låta dem själva formulera vad de vill ta reda på.  VÖL är en konkret arbetsmodell som används för att träna läsförståelse av faktatext och genom den gör man eleverna medvetna om vad de redan kan (V-vet), deras nyfikenhet aktiveras (Ö-önskar veta) och de får också själva formulera vad de lärt sig (L).

När Nobelpriset i litteratur tilkännagavs häromsistens gjorde vi i en åtta en gemensam VÖL-tabell på tavlan som vi fyllde på allteftersom. Mycket roligare och mer elevaktivt än om jag hade bestämt vad eleverna skulle inhämta för information om Patrick Modiano.

Över huvud taget har jag överlämnat alltmer frågande åt eleverna själva. De får formulera frågor till karaktärer i böcker de läser och de får träna på att göra det på olika nivåer. Ibland nöjer vi oss med att ställa frågorna. Ibland fyller vi i svaren åt varandra, ibland genom att ikläda oss rollen som en karaktär i boken.



Idag hade en åtta boksamtal kring boken Blåögd av Mats Berggren. Varje elev fick i uppgift att formulera två frågor var utifrån boken. Enda kravet på frågorna var att eleven själv skulle vara intresserad av att diskutera dem. Och sedan fick de själva leda samtalen i grupper. Frågorna som avhandlades var till exempel "Hur skulle du ha känt om den du var kär i anmälde dig till polisen", "Hur kommer det sig att Johan var så populär trots att han var rasist" och "Skulle du kunna bli kär i någon som var kriminell".  En stor vinst är att frågorna inte är formulerade av en lärare och att eleven inte behöver anstränga sig för att lista ut vilket svar läraren är ute efter, utan att det är elever som ställer frågor som de själva vill ha svar. Det blir i bästa fall mycket mer autentiska diskussioner. Och jag som lärare kan sitta och lyssna intresserat.

torsdag 2 oktober 2014

En sista utmaning i sagoträdgårdarna

I tisdags gjorde våra åttor det sista besöket i sagoträdgårdarna vid Enköpingsån. Den här gången var publiken två klasser från gymnasiesärskolan som jobbat med sagorna och ville lyssna till Bergvretenskolans elever.  Denna sista gång var det frivilligt och bara de elever som hade lust ytterligare en gång var med.  Det betydde att eleverna fick stuva om i grupperna lite och jämka samman olika presentationer till nya.
- Det går inte, suckade någon. De har ju lagt upp det helt annorlunda än vi.
Men efter en halvtimmes kompromissande i den kalla morgonluften var eleverna redo att ta emot besöket från särskolan. 
-  Lyssna inte på oss när vi presenterar för första gruppen, sa en av eleverna i Sherwoodskogen.Vi blir bättre allt eftersom.
Och visst blev de det. Det var lite klurigt till en början att anpassa språket till åhörarna och att veta hur man bäst tar sig fram med rullstol i trädgårdarna. Men de lärde sig. Och till och med de två killar i åttan som cyklat ner till parken för att tala om att de inte kunde vara med, deltog och gjorde ett kanonjobb.